Champignon voetjessnijmachine

Elke sorteerde fractie gaat naar een eigen snijder, in totaal zijn er 3 typen snijders namelijk: Éen voor de twee kleinste, één voor de middelste twee en één voor de twee grootste fracties. De aangevoerde champignons worden zoveel mogelijk gepositioneerd met de steeltjes naar beneden. Dit gebeurt door middel van bandjes die naast elkaar lopen met tussenin ruimte voor de steeltjes, lichte RVS pinnen boven de bandjes en licht trillen waardoor de steel netjes naar beneden komt te hangen. Aan het eind van de banden worden de champignons gesneden op in het touchscreen instelbare snijhoogte van de messen. Alle champignons krijgen hierdoor een maximale steellengte.

Om er zeker van te zijn dat ook in uitzonderlijke gevallen de champignons gesneden worden is er aan het eind nog een verticale messenset aangebracht. Hierdoor weet met zeker dat alle voetjes afgesneden zijn en zandvoetjes niet meer aanwezig zijn en de steellengte in 99% van de gevallen niet meer boven het maximum uitkomt. Dit levert een maximale arbeidsbesparing op doordat er niemand meer achter aan de lijn staat voor nacontrole. Het resultaat is een egale bak champignons waaraan nauwelijks kneuzingen te ontdekken zijn.

Ook bij dit apparaat is gedacht aan maximale veiligheid, onderhoud- en reinigingsgemak. De messenset kan met één klik uit het apparaat worden getrokken om deze zo goed te kunnen reinigen. Randjes en hoekjes waar vuil zich op kan hopen zijn zoveel mogelijk vermeden.

Omdat elke snijder voor een bepaalde fractie champignons bedoeld is kan deze ook per fractie in een bestaande lijn worden ingebouwd. Hierdoor kan een bedrijf starten met het volautomatisch snijden van slechts één deel om zelf te ervaren en beoordelen wat de positieve effecten zullen zijn.

Ontwikkeling

Natuurlijk is het resultaat niet uit de lucht komen vallen. In het 2,5 jaar durende voortraject zijn verschillende technieken toegepast. Met behulp van cameratechnieken en lasermethoden is men veel te weten gekomen over hoe champignons zich gedragen tijdens transport en valbewegingen.

Door scherpe analyse en trial en error is men uitgekomen bij de huidige eenvoudig uitziende machines. Daarbij zijn ook een aantal technieken weer verwijderd, dit om de machine eenvoudig maar toch bedrijfszeker te maken. De huidige machines zijn geheel gepatenteerd.

Bekijk onze andere nieuwsberichten

GEGE machinebouw ontwikkelt unieke machines, voor alle verwerkers, wereldwijd.

GEGE machinebouw b.v. vernieuwt en breidt uit.

Nog meer nieuws. GEGE machinebouw b.v. vernieuwt en breidt uit. GEGE machinebouw b.v. ontwikkelt unieke machines…

Lees meer

30e plaats Innovatie Top 100 2018

Vandaag is bekend geworden dat we op de 30e plek staan in de Innovatie Top 100…

Lees meer

GEGE machinebouw: dé oplossing: minimale ruimte, maximaal rendement. Meerlagen gotensysteem voor kropgewassen.

      Download het artikel in PDF Bron: G&F – Joost Stallen.

Lees meer

We zijn supertrots!

We zijn supertrots!! We zijn door de KvK genomineerd voor de MKB Innovatie Top 100 2018…

Lees meer

In focus: Taking innovation in horticulture to new heights

To never have to work on your knees in the earth again is every farmer’s dream….

Lees meer

Dosering van aardbeien (tray)planten

Het allernieuwste op het gebied van dosering aardbeien (tray)planten. Een systeem waarbij de planten op de…

Lees meer