Prei- en groente snijden

Waterstraalsnijden – Het nieuwe snijden voor prei en groente
Snijden met water is niet zo bijzonder, maar in de land- en tuinbouw en de voedingsmiddelenindustrie wel. Door de innovatie van GEGE machinebouw is snijden met een (bewegend) waterstraal mes vanzelfsprekend geworden.

Hoe werkt de waterstraalsnijder van GEGE machinebouw?

In veel snijtoepassingen zijn de afmetingen van het te snijden product altijd hetzelfde. Het waterstraal mes wordt dan op een vaste positie gemonteerd. Bij groenten en andere versproducten is sprake van veel individuele variatie in lengte en dikte. Als het waterstraal mes op een vaste plek zou worden gemonteerd, dan wordt er té veel of té weinig weggesneden.

GEGE machinebouw heeft technieken in huis waarmee dit probleem opgelost wordt. Met deze technieken worden bijvoorbeeld preiwortels en -blad precies op de juiste positie afgesneden. Minimale verliezen betekent een maximale opbrengst.

Bij de traditionele snijsystemen worden de messen snel bot, wat ten koste van de snit gaat. Ook kan gemakkelijk overdracht van ziekten plaatsvinden.

De grote voordelen van de waterstraalsnijder van GEGE machinebouw:

– Het waterstraal mes is vlijmscherp -> Verbeterde houdbaarheid
– Het waterstraal mes is hygiënisch ->  Betere voedselveiligheid
– Het waterstraal mes is trefzeker ->  Minimale gewichtsverliezen
– Het waterstraal mes is snel ->  Hoge productiecapaciteit

Resultaat

Prei: Uit metingen is gebleken dat de houdbaarheid van prei met vele dagen toeneemt. Het gebruik van het waterstraalmes vindt dan ook steeds meer plaats.

Bij romeinse sla (ook wel romaanse sla of Romaine genoemd) bleek dat het ‘bloeden’ van de plant na het waterstraalsnijden zeer sterk verminderd was ten opzichte van met een traditioneel mes gesneden krop. Hierdoor trad minder vochtverlies en bruinkleuring op wat bijdraagt bij aan een betere houdbaarheid van de krop.

Het bewegend waterstraal mes snijdt groenten efficiënt, hygiënisch en trefzeker. Het product wordt door een zeer smalle waterstraal onder hoge druk perfect doorgesneden, precies op de juiste positie.

Meer weten over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden?