• De kracht is het vermogen
    tot het bedenken van slimme oplossingen

Opkweeksysteem trayplanten op stellingen

GEGE machinebouw ontwikkelde een werkwijze met grote voordelen voor de bedrijfsvoering: Trays die op stellingen gezet worden. Op die manier is het mogelijk om 700.000 planten per hectare te plaatsen, het dubbele volume van een traditioneel trayveld. Omdat de planten op een vaste plek staan, kunen veel bewerkingen gemechaniseerd plaatsvinden.

Het risico op ziekten wordt een stuk kleiner omdat de planten niet in contact komen met opspattend water of bladresten via het gronddoek. Daarnaast kan ten opzichte van traditionele teelt zestig procent bespaard worden op het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

Hoe werkt het unieke opkweeksysteem trayplanten van GEGE machinebouw?

Op ongeveer 65 cm van de grond staan stalen profielen waarop de trays zich gemakkelijk laten schuiven. Vanaf een multifunctionele installatie die over het veld rijdt kunnen diverse werkzaamheden uitgevoerd worden: spuiten, bemesten, ranken snijden, folie-/verduisteringsdoek leggen en-ophalen en oud blad opzuigen.

Het rendement gaat met het gebruik van de gewaswagen behoorlijk omhoog. Bij het vullen van de trays komt deze wagen in actie als opduwer voor 54 rijen met max. 6 trays per rij. Vervolgens wordt de wagen gebruikt voor het stekken van de planten; 18 personen die ieder drie rijen voor hun rekening nemen. Eén medewerker kan in een week 1 miljoen planten ranken.

Handelingen die de medewerkers verrichten gebeuren ook vanaf deze installatie. Dit biedt hen meer comfort en beschutting tegen wind, regen en sproeiwater.

De grote voordelen van het opkweeksysteem op stellingen van GEGE machinebouw:

– Degelijk gebouwd systeem
– Verdubbeling van aantal trayplanten per hectare
– Bewerkingen gemechaniseerd; minder personeel nodig

– Fijnere werkomstandigheden: Makkelijker personeel te werven
– Besparing water, meststoffen en spuitmiddelen
– Geen besmetting van planten via het gronddoek
– Lage onderhoudsbehoefte

Resultaat

Ieder veld wordt optimaal gebruikt en de geteelde planten blijken zeer sterk en gezond te zijn. De multifunctionele installatie zorgt voor een maximale arbeidsbesparing.

Inmiddels kan teelt op stellingen gecombineerd worden met stekteelt. Deze stek komt geheel niet in aanraking met grond. Het oogsten gaat volautomatisch en deze extra toepassing zorgt voor een langere gebruiksperiode van het veld op stellingen. Een sterkere en gezondere stek is het resultaat.

Meer weten over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden?
Neem contact met ons op.

Neem contact op