Snijden met water verlengt houdbaarheid prei

Tholen – na vorig seizoen de nodige testen te hebben uitgevoerd, is Van den Elzen Groentenverwerking dit jaar gestart om alle prei met water te snijden. “De resultaten in de bewaarprei waren erg goed. Op de snijvlakken zien we minder bederf optreden. Als supermarkten door het snijden met water hun prei een dag langer goed kunnen houden in de winkel, levert dat veel winst op”, vertelt Gijs van den Oever.

Deze week is het bedrijf uit Uden met een teeltareaal van meer dan 200 hectare gestart met de nieuwe oogst zomerprei. “De nieuwe oogst is goed van kwaliteit en heeft nog geen last van schot. Maar we krijgen nu enorm warm weer voor onze kiezen, dus we moeten wel alert zijn hoe dit zich ontwikkelt”, vertelt Gijs.

Het is voor Van den Elzen geen must om als eerste met de nieuwe prei op de markt te komen. “We willen het seizoen starten en eindigen met goede prei met een dikke, lange schacht. Dat is belangrijker dan zo vroeg mogelijk te starten, want dan is de bewaarprei vaak echt niet minder van kwaliteit.”

De prijzen van de prei zijn de afgelopen tijd behoorlijk onderuit gegaan. “Er is aanbod uit Portugal, Spanje en Frankrijk op de markt en het weer stimuleert de consumptie ook niet echt. Met 35 graden gaan mensen aan het terras zitten of zwemmen, maar niet veel prei eten”, constateert de verkoper nuchter. “Toch is er nog wel vraag vanuit de landen om ons heen. Wat de komende weken ons brengen is sterk weersafhankelijk.”

Bron: AGF.nl

Bekijk onze andere nieuwsberichten

GEGE machinebouw ontwikkelt unieke machines, voor alle verwerkers, wereldwijd.

Nieuw bintipper-aardbeienplanten sorteersysteem

Vol trots presenteert GEGE machinebouw haar nieuwe bintipper-aardbeienplanten sorteersysteem welke zowel frigo- als trayplanten kan verwerken!…

Lees meer

Succesvolle levering aardbeienplantensorteersysteem

De champagne wordt gepopt bij onze opdrachtgever Mazzoni! Super om te zien dat onze aardbeienplanten sorteerlijn…

Lees meer

Stage lopen bij GEGE machinebouw

De jeugd heeft de toekomst! Vandaag zetten we onze (oud-)stagiaires in het zonnetje. Na 6 maanden…

Lees meer

Nieuw: uitgebreide sperziebonenlijn

Maak kennis met onze uitgebreide lijn voor sperziebonen! Deze gezonde groente verdient een duurzame machine. Onze…

Lees meer

Waterstraalsnijden van tapasrolletjes

GEGE machinebouw ontwikkelt machines voor het snijden van tapasrolletjes met de waterstraalsnijder. De waterstraalsnijder is de…

Lees meer

Innovatief aardbeienplant sorteersysteem ontworpen

Aardbeienkwekers staan tegenwoordig voor heel wat uitdagingen. Vermindering van arbeid is er één van, en onze…

Lees meer
Neem contact op